Arholma båk

I sjöfartens tjänst sedan 1768

Företagsinformation

Arholma båk HB 
Norrtäljevägen 354
761 74 Norrtälje
Org.nr 969630-5920

pg: 845430-8  

Verksamhetsbeskrivning:

Arholma båk är tillsammans med Spårö båk de enda bevarade större stenbåkar från 1700-talet som finns i Sverige. Arholma båk är statligt byggnadsminne sedan 1935 och ägs av staten.

Arholma båk HB:s verksamhet består i första hand av utställningsverksamhet, dels i form av visning av båken med tillhörande utställningar rörande dess historia och utsikt, dels visas också sommartid konst av etablerade konstnärer med inriktning på skärgården. I entréplanet finns en mindre museibutik med försäljning av souvenirer, konsthantverk och böcker. På mellanplanet finns ett underbefälsrum från beredskapsåren som visar hur vardagen såg ut för de beväringar som bedrev signalspaningsverksamhet i båken under kriget 1939-45. (Signalstation SS 206). 

Arholma båks verksamhet bedrivs i huvudsak sommartid. (Se ordinarie öppettider.) Visning under eftersäsong enligt överenskommelse. Minimiavgift 140:-/ timme + 20: - / person. Guidat besök Guidat besök 45 minuter  500: - inkl. entré max 20 pers. Du får veta mer om båkens historia, utsikten, ö-fakta.

Är du aktiv konstnär med inriktning på skärgård, båtar och hav ? 

Välkommen att kontakta Pia på telefon 070 593 68 82. Ett rum använder vi för att visa skärgårdskonst. Här laddar våra utställare hem fakta, ytmått m.m.(PDF) Dessutom finns vissa ytor nere i museishoppen där du kan ha mindre saker till försäljning. OBS! Båken är inte lämplig för rörelsehindrade då det inte finns allmän väg på berget utan endast stig.

Vi arbetar med konstnärerna på kommissionsbasis. Vilket innebär att vi tar ut 25% i avgift för att vi håller med lokal och tillsyn. 20% av försåld konst går till handelsbolaget och 5% går i skatt till staten = (25% moms på komissionsavgiften). Du ställer alltså ut gratis och äger hela tiden konsten själv med en intäkt på 75% medan vi försäkrar den. Varje gång något verk sålts får du ett sms och kan på så sätt följa eventuell försäljning. Då båkens huvudfunktion är visning av det statliga byggnadsminnet och dess historia samt utsikten ska du vara medveten om att vi tar entréavgift villket också gäller för sådana som bara vill titta på din konst. Du ansvarar själv för transporten av ditt material till och från oss och vi ser att du så långt möjligt ramar in och skyddar dina verk. Grafikvagga med plastfickor finns för passepartouer.  Vi ställer även gärna ut glas men har begränsade utrymmen för detta. Se pdf-foldern.

Miljöinformation:

Arholma båk är registrerat varumärke och fasadbelyst nattetid med hjälp av lågenergilampor och vindkraft. 

 

 

Det är vi som ansvarar för verksamheten

Randi (Pia) Åstbom
E-post: pia_astbom@hotmail.com
Tel: 070 593 68 82

 Mikael Forssander
 E-post: mikael.forssander@me.com
 Tel: 070 266 07 33